Çoğumuzun üniversiteye gelme amacı iyi bir meslek sahibi olmak, büyük şirketlerde çalışmak ve kariyer yapmaktır. Ancak bu amaçları gerçekleştirmek günümüzde on yıl öncesine göre çok daha zordur. Çünkü her yıl İ.İ.B.F, iktisat, işletme ve bunlara denk olan fakültelerden onbinlerce kişi mezun oluyor. Bu nedenle rekabet her geçen gün artıyor.
Üniversite sıralarında oturanların çoğunun yaptığı en büyük hata bir iş aramak için okulu bitmesini beklemektir. Unutulmamalıdır ki bölümünü seçen her birey rekabetin içindedir. Bu dönemde meslekler hakkında bilgiler edinilmeli hatta şirketlerden gerçek olmayan mülakat randevuları talep edilmelidir.
Diğer taraftan öğrencilik dönemi sadece okul-ev(yurt) arasında bitirilmemelidir. İş dünyasında birçok kariyer planlama seminerleri verilmektedir. Mümkün olduğunca bunlara katılmak gerekir. Gidilen her yerde bir kapının açılma ihtimali vardır.
Yine okul dışında ve okul içinde gönüllü çalışmalara katılmak işverenlere aktif olduğunuzun kanıtı niteliğindedir. Örneğin TEGV’ de gönüllü olarak çalışmak sizi rakiplerinizin önüne geçirir. Ya da bir spor kulübünde kaptanlık yapmış olmak liderlik vasfınızın olduğunu gösterir. En önemlisi de bir öğrenci kulübünde aktif olarak görev almaktır. Çünkü burada gönüllülük esastır. Takım çalışması vardır. Sorumluluk alma bilinci gelişir. Buralar sizin pasifte kalmış yönlerinizi geliştirmenizi sağlar.
Üniversitelerde aktif öğrenci kulüplerinin şirketlerle ortaklaşa yaptığı vaka analizleri, kariyer günleri, firma tanıtım seminerleri gibi organizasyonlara katılmak ve buralarda karşılaşılan fırsatları değerlendirmek gerekir. Buralara gelen şirket yetkilileriyle tanışmak size avantaj sağlayacaktır. Örneğin bir şirketin yaptığı vaka analizine katılarak şirketlerin işe alım süreçlerini görme şansı bulursunuz. Burada işe alınmayabilirsiniz ancak daha sonra yapılacak olan mülakatlarda tecrübeli olursunuz.
Artık birçok şirket eleman alım ilanlarını internet aracılığıyla duyuruyor. Bu nedenle kariyer sitelerinde güncel özgeçmişinizin bulunması gerekir. Bu ilanları takip ederek aranan niteliklerle sahip olduğunuz nitelikleri karşılaştırmanız eksik yanlarınızı görmenizi sağlayacaktır. Aranan niteliklere uygun olduğunuzu düşündüğünüz ilanlara başvuru yapmalısınız.
Bir kariyer sitesinin yaptığı araştırmaya göre firmalar adayları internet ortamında araştırıyor. Bu nedenle çevrimiçi profil oluştururken işverenlerin sizi araştırmalarını göz önünde bulundurarak açıklamalar yapmak, yazılar yazmak ve fotoğraflar yüklemek sizin için faydalı olacaktır. Bunu ilk defa yapacaksanız kendi adınızı internette aratın ve sizi kötü tanıtan bilgiler varsa bu bilgilerin yer aldığı siteyle iletişime geçip kaldırılmasını talep edin.
İşe girme sürecinde en önemli nokta mülakat aşamasıdır. Bu noktaya kadar gelmişseniz birçok şeyi tamamlamışsınız demektir. Ancak unutmayın ki rakiplerinizde aynı aşamadan geçmiştir. Artık çok daha zor bir aşamaya geldiniz demektir. Çünkü mülakata çağrılan her kişi aranan özelliklere sahiptir. Yani gerçek rakiplerinizle karşı karşıyasınız. Bu nedenle mülakat aşaması önemlidir. Şirketler çoğunlukla toplu mülakatlar yapar. Onlar için hem zaman tasarrufu sağlar hem de birçok adayı bir arada görme şansı verir. Ayrıca şirketler mülakata çağıracakları kişiler için kendilerinin belirledikleri tarih ve saatte gelinmesini isterler. Bu noktada onların planına uymanız gerekir.
Randevunuza gitmeden önce dikkat etmeniz gereken bir nokta da elbise seçimidir. Elbise seçimi yaparken abartmamak şartıyla mülakat için gittiğiniz meslekteki kişiler nasıl giyiniyorsa ona göre giysi seçimi yapmak doğru olacaktır. Size verilen randevuya zamanında gitmeniz gerekir. Çoğu zaman mülakattan önce bekleme salonunda beklemeniz gerekebilir. Bazen bunu kasıtlı yaparlar. Bu sırada dışarıdan sizi izleme şansı bulurlar.
Mülakat esnasında yaptığınız çalışmalardan, niteliklerinizden bahsederken kesinlikle yalan söylemeyiniz. Abartmak ve durumu olduğundan biraz farklı göstermek de yalan olarak kabul edilir. Mülakat yapan kişi yalan söylediğinizi anladığı an işi kaybetmiş olursunuz. Mülakat sırasında size sorulan sorulara sonradan yapamayacağınız cevaplar vermeyin. Örneğin bir bankanın kredi kartı direkt satış bölümüne eleman alırken günde kaç adet kredi kartı satabilirsin sorusuna yapamayacağınız bir rakam vermek doğru olmaz. Ayrıca sırf bu yüzden işe alınmış ve sırf bu yüzden işten çıkarılacak olabilirsiniz.
Mülakat aslında bir sözlü sınav olduğundan kesin sorulacak sorulara önceden çalışmak gerekir. Mülakata gitmeden önce şirketin genel profilini, hangi alanda çalıştığını araştırmak ya da neden biz sorusunun yanıtını aramak mantıklı olacaktır. Mesela bir sigorta şirketine ya da bir bankanın kredi bölümü için mülakata girdiğinizde sizin için risk nedir sorusu kesin bir sorudur.
Rakiplerinizin çoğu genel çerçeveye önem verecektir. Eğer siz bunun yanında biraz ayrıntıya önem verirseniz işin sahibi siz olursunuz.
Bu yazı, İ.Ü, Maliye Kulübü, Aktif Genç Dergisi’nde yayımlanmıştır.
İ.Ü, Maliye Kulübü, Aktif Genç Dergisi’nin 1. sayısını pdf olarak indirmek için tıklayınız…
Faydalı Olması Dileğiyle…
[fblike]