ÖZGEÇMİŞ NEDİR?
Cirriculum Vitae Latince bir kavram olup Türkçede özgeçmiş anlamına gelmektedir. Özgeçmiş, genel olarak kişinin hayatını özetler. Kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş deneyimleri, lisan bilgileri, hobileri ve yetenekleri, almış olduğu sertifikaları ve referanslar gibi bölümlerden oluşur.
Öncelikle özgeçmiş kişiye özeldir ve iş aramaya başlayacak kişilerin hazırlaması gereken belgedir. Kesinlikle formalite gereği hazırlanan bir belge değildir. Aslında özgeçmişiniz sizi temsil ettiğinden iş görüşmesine çağrılmanız için ön mülakat yapar. İyi hazırlanmış bir özgeçmiş sizi mülakata götürür.
ÖZGEÇMİŞ NASIL OLMALIDIR?
Hazırlanan özgeçmişler başvurulan pozisyona uygun olmalıdır. Bu nedenle özgeçmiş hazırlarken başvurduğunuz pozisyonla ilgisi olmayan niteliklerinizi yazmak özgeçmişinizi inceleyen kişiyi sıkabilir. Ayrıca ayrıntıdan uzak, sade olmalıdır.
Cv’nize kesinlikle yanlış ya da fazla bilgi yazmayın. MS Office programlarını bildiğinizi yazdığınız halde bilmiyorsanız işe girseniz dahi durum anlaşıldıktan sonra size karşı tutumları aynı olmayacaktır. Diğer taraftan boyunuzun, kilonuzun, kan grubunuzun, eşinizin adını yazmanız bilgi fazlalığına neden olacaktır. Bu bilgilere yer vermemek gerekir.
Karmaşık, uzun cümleler kurmaktan kaçının. Çünkü uzun ve karmaşık cümlelerde dilbilgisi hataları, yazım ve noktalama işareti hataları olma riski yüksektir ve okuyucunun sıkılmasına neden olabilir. Bu nedenle basit ve anlaşılır bir dille yazılması ve imla hatalarının olmaması gerekir.
Bilgiler yazılırken öncelikle konu başlığı eklenmeli daha sonra alt başlıklar halinde devam edilmelidir. Örneğin, eğitim bilgileri konu başlığı; lisans, lise gibi kısımlar ise alt başlıktır.
Eğitim bilgileri, iş deneyimleri, aldığı sertifikalar sıralanırken yakın tarihten başlanmalıdır. Yine bu bilgiler yazılırken tarih aralıkları verilmesi gerekir.
Çoğu şirket üzerinde fotoğraf olmayan özgeçmişleri direkt olarak eleyebiliyor. Bu nedenle fotoğraf eklemekte fayda var. Elbette fotoğraf eklerken düzgün bir şekilde çekilmiş olan vesikalık fotoğraflar seçilmesi gerekir.
Önemli bir husus da e-postayla ilgilidir. Ciddi olmayan e-posta adreslerin yazılması karşı tarafın sizi ciddiyetsiz biri olarak nitelendirilmesine neden olabilir. İçinde adınızın ve soyadınızın yer aldığı(ad.soyad@…) e-posta adresleri daha ciddi görünür. Ayrıntı bir durumdur ancak önemlidir.
Referans olarak yazacağınız kişilerin mutlaka haberinin olmasına dikkat ediniz. Gerçekten sizi tanıyan, daha önce sizinle çalışmış olmasına özen gösteriniz.
Katıldığınız sosyal sorumluluk projelerini, gönüllü çalışmalarınızı, organize ettiğiniz bir etkinliği yazmayı unutmayınız. Bu tür özelliklere sahip olmanız sizin farklı olduğunuzu gösterir. Özgeçmişinizi inceleyen kişi üzerinde olumlu bir izlenim bırakırsınız.
Son olarak da hazırlamış olduğunuz özgeçmişinizi tekrar okuyun gözden kaçırmış olabileceğiniz noktalar olabilir. Ayrıca başkalarına özgeçmişinizi inceletmeniz sizin için faydalı olacaktır. Sizin göremediğiniz noktaları ya da hatalı yerleri başkasının görmesi daha olasıdır.
Bu yazı, İ.Ü, Maliye Kulübü, Aktif Genç Dergisi’nde yayımlanmıştır.
İ.Ü, Maliye Kulübü, Aktif Genç Dergisi’nin 1. sayısını pdf olarak indirmek için tıklayınız…
Faydalı Olması Dileğiyle…
[fblike]